Nafaka Türleri

Nafaka en temel ifade ile Boşanma sonrası darlığa düşecek olan kişiye, boşandığı eşinin her ay ödemesi gereken parayı ifade eder.

Boşanma davalarında ve Aile Mahkemesinde haricen açılabilecek nafaka davalarında, boşanma avukatının veya kişinin kendisinin nafaka talebi, boşanma davasının türüne ve istenecek nafaka çeşidine göre farklı şekillerde olmaktadır. Nafaka taleplerinde boşanma davasını kimin açtığına bakılmaksızın talep değerlendirilir. Nafaka talepleri hakim tarafından değerlendirilirken, nafakayı ödeyecek tarafın iş durumu, yaşam tarzı ve standardı yani maddi durumu dikkate alınır. Ayrıca tabi ki tarafların kusur oranları önemli etken olmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında Nafaka

Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka uzman boşanma avukatının hazırlamış olduğu protokol çerçevesinde iki tarafın rıza gösterdikleri bedel üzerinden belirlenir. Boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olan ve  çocuğun velayetini alan taraf nafaka alacaklısı olur. Bu türde nafaka yoksulluk nafakası ve bakım iştirak nafakası olarak isimlendirilir

Çekişmeli boşanma davalarında Nafaka

Çekişmeli boşanma davasına, dava devam ederken boşanma avukatı veya muhtaç olan eş, kendisi ve çocuklar için nafaka talebinde bulunabilir. Bu aşamada aile hakiminin bağlamış olduğu nafaka Tedbir nafakasıdır. Hakim tedbir nafakası bağlarken kusura değil mali duruma bakar. Yani ihtiyaç sahibi eş kusurlu olsa dahi DAVA SÜRESİNCE tedbir nafakası alacaklısı olabilir. Dava kesinleşmesi ile  de talepler yönünde Aile mahkemesi hakiminin vereceği nafaka kararları yine tarafların kusur oranları,maddi durumları ve çocuğun velayetini alan tarafın talepleri belirlemektedir.

Kişilere ve İlişkilere Göre Nafaka Türleri

Boşanma kararının kesinleşmesi sonrasında ergin olmayan çocuk yararına vereceği nafakaya İŞTİRAK NAFAKASI denir. (TMK m. 182de düzenlenmiştir)

Kusurlu olmayan veya kusur oranı diğer eşe oranla daha az olan eş adına boşanma kararının kesinleşmesinden sonra verilen verilen nafakaya YOKSULLUK NAFAKASI denir. (TMK m. 175de düzenlenmiştir)

Boşanma davasının devamı sırasında (kusur oranına bakılmaksızın) eş ve ergin olmayan çocuk yararına verilen ve boşanma davasında verilen kararın kesinleşmesine kadar süren nafakaya TEDBİR NAFAKASI denir. (TMK m. 169de düzenlenmiştir)

Mali durumu elverişli olan kişiler (zengin olmasına gerek yok, düzenli gelir ve diğer koşullar elverişli ise yükümlülük devam eder) aile bireylerine yardım etmekle yükümlüdür. Muhtaç kişinin üstsoy, altsoy ve kardeşlerinden isteyebileceği nafakaya YARDIM NAFAKASI denir (TMK m. 364de düzenlenmiştir)

 

Uzman Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Çağlayan Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Bakırköy Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Kadıköy Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Büyükçekmece Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Küçükçekmece Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Kartal Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Çağlayan Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Fatih Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Beykoz Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Pendik Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Kartal Boşanma Avukatından Randevu Almak için Tıklayınız

Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı Kartal boşanma avukatı #Ümraniye boşanma avukatı Ümraniye boşanma avukat #Ümraniye boşanma avukatı Ümraniye boşanma avukatı #Ümraniye boşanma avukatı Ümraniye boşanma avukatı #Ümraniye boşanma avukatı Ümraniye boşanma avukat #Ümraniye boşanma avukatı Ümraniye boşanma avukatı #Ümraniye boşanma avukatı Ümraniye boşanma avukatı